Προηγούμενη σελίδα.ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

 

   Πριν από τρία χρόνια στο Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, "ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΕΛΗΣ", σε συνεργασία με το Ενεργειακό Κέντρο Βορείου Αιγαίου, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα κινητικότητας με θέμα: "Ενεργειακή εκπαίδευση στα σχολεία".

   Στο πρόγραμμα αυτό συμπράττουν τα Γυμνάσια Αγίου Ευστρατίου, Βροντάδου Χίου, Καρλοβασίου Σάμου και το Colaiste an Chraoibhim, που έχει έδρα το Fermoy της Ιρλανδίας. Το σχολείο μας στο πρόγραμμα αυτό έχει συντονιστικό ρόλο και την ευθύνη του συντονισμού έχει ο καθηγητής των Φυσικών, κ. Βασίλης Κοντάρας. Επιστημονικά και τεχνολογικά στηρίζει το πρόγραμμα μας αυτό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

  Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των μαθητών μας και κατ' επέκταση των οικογενειών τους και της κοινωνίας, σε θέματα ενέργειας (χρήση των διάφορων μορφών ενέργειας, έλεγχος κατανάλωσης, εξοικονόμηση ενέργειας και πειραματικές εφαρμογές).

   Με τη βοήθεια του Ενεργειακού Κέντρου Βορείου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συντάξαμε ερωτηματολόγια για τη μελέτη της συμπεριφοράς των Σχολείων και την σπιτιών στον τομέα της ενέργειας, συντάξαμε οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, επισκεφτήκαμε περιοχές του νησιού μας, όπου υπήρξαν ή υπάρχουν πηγές ενέργειας, κατασκευάσαμε ιστοσελίδα για το Σχολείο μας και μέσω του Η/Ύ δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Κορυφαία στιγμή του προγράμματος αυτού ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών που συμμετέχουν σ αυτό, στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε τοδεύτερο 15δήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου. Επισκεφτήκαμε το Colaiste an Chraoibhim, το Σχολείο εταίρο, όπου οι μαθητές μας παρακολούθησαν σεμινάρια και πειραματικές εφαρμογές για τις διάφορες μορφές ενέργειας από ανθρώπους του Ενεργειακού Κέντρου του Cork Ιρλανδίας. Επισκεφθήκαμε το Ενεργειακό Γραφείο στο Μallow καθώς επίσης και το Ενεργειακό Σχολείο και ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες τους. Περιηγηθήκαμε το καταπράσινο Millstreet Nature and Heritage park   με τις ανεμογεννήτριες και τις λίμνες και τους καταρράκτες του Killarney.

   Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Δημαρχείο του Fermoy ο Δήμαρχος, παρουσία των μελών του τοπικού συμβουλίου, του Διευθυντή και μαθητών του Colaiste an Chraoibhim , μας καλωσόρισε και μας πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα, για την επίσκεψη μας. Εμείς τους προσφέραμε βιβλία και λεσβιακά προϊόντα.

   Τα αποτελέσματα αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης για τα παιδιά και το Σχολείο μας είναι πολύ θετικά, οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκομίσαμε είναι μοναδικές και ανάλογες της ποιότητας του προγράμματος!

   Ευχαριστούμε το Διευθυντή Mr John Hennessi και τη Miss Liz, για την τέλεια οργάνωση αυτής της επίσκεψης και τα αισθήματα φιλίας και αγάπης που μας έδειξαν. Στους Ιρλανδούς μαθητές και μαθήτριες ευχόμαστε καλή πρόοδο και ελπίζουμε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στην Ελλάδα, που προγραμματίζουν.

 

                  Βασίλης  Κωμαϊτης

Δ/ντης του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης. 


Ιστορικό | Διδακτικό προσωπικό | Αρθρογραφία | Πειραματικό Βήμα

Προγράμματα | Εκδηλώσεις | Θέατρο | Μαθητές | Εργασίες Μαθητών | Η Λέσβος

Αρχική σελίδα